Milentije Kobasičić iz Novog Sada pre nekoliko godina lečio se od kliničke depresije, a danas je uspešan, srećan i zadovoljan, zahvaljujući jednostavnoj dnevnoj rutini koju je, kaže, otkrio sasvim slučajno.

Recept za svoju novootkrivenu sreću želeo je da podeli sa svetom, pa nam je ispričao o tome kako je uspeo da promeni svoj život na bolje.

– Svakog dana išao sam na posao i sa posla utučen, ni vreme s porodicom i prijateljima nije me ispunjavalo jer nisam imao energije ni za šta. Nisam mogao da shvatim zbog čega sam umoran i neraspoložen, pripisivao sam to depresiji i išao kod psihologa da se lečim. Probao sam i meditaciju, jogu, tai-či, čak i svakodnevno gledanje u Sunce na Bulevaru Evrope, ali ništa mi nije pomagalo. Onda sam, jedan dan slučajno sreo prijatelja iz škole koji je postao nutricionista i on mi je otvorio oči – kaže Milentije.

Sudbinski susret sa nutricionistom

Prijatelj mu je, posle svega pola sata razgovora, rekao da je njegov problem isključivo ishrana. – Nikada nisam obraćao pažnju na to što jedem, bilo je samo važno da nešto prezalogajim za obrok i da ne osećam glad. Prijatelj mi je pojasnio da je za istinsku sreću jako važno da uživam u hrani koju jedem i da dobro razmislim šta bi to moglo da bude. Tada mi je sinulo! Svakog dana, u povratku s posla, prolazio sam kroz Ulicu Braće Popović i u gomili lokala s brzom hranom mirisalo mi je nešto specifično dobro. Shvatio sam da su to sarajevski ćevapi. Momentalno sam otišao i poručio porciju od pet komada. Tada sam shvatio šta znači istinski okusiti život – priča nasmejani Novosađanin, koji ističe da je to bilo „pravo otkrovenje“ za njega.

Recept za uspeh

Uz ćevape je uzeo i kajmak, i to je kombinacija koju je počeo da praktikuje svakog dana. Od tada, sve se promenilo. – Počeo sam bolje da komuniciram sa ljudima, prestao da budem mrzovoljan i neraspoložen, krenuo sam na treninge i rekreaciju, a sa porodicom provodim mnogo više vremena. Nikada ranije nisam mislio da hrana može toliko pozitivno da utiče na psihu, ali je prosto tako – istakao je Kobasičić i preporučio svima da, ukoliko ne znaju uzrok svoje nervoze ili neraspoloženja, pokušaju da primene istu terapiju.

Komentari su isključeni.