Ljubitelji dobrog zalogaja u Novom Sadu i okolini, osim u sjajnom roštilju, mogu da uživaju i u vrhunskom specijalitetu – punjenoj lepinji.

Svi koji su probali, prepričavaju i rado se vraćaju u Sarajevski ćevap kod Dakca, gde se ova gurmanska „špecija“ može poručiti. Jedan od gostiju, kog smo pitali za utisak, prvi put je probao punjenu lepinju i kaže da bi je preporučio svima.

– Ja sam veliki gurman, ali ovako nešto je potpuno novo za mene. Ukusi se savršeno uklapaju, nema previše sastojaka a opet je šaroliko i zanimljivo. Punjena lepinja je pun pogodak! – uz osmeh poručuje Zoran Brašnjović, sladokusac i ljubitelj testa iz Novog Sada.

Punjena lepinja je autentični specijalitet, koji se može pojesti samo u lokalima Sarajevskog ćevapa kod Dakca, u Novom Sadu. Za one koji još uvek nisu probali, jedan od kuvara ukratko je predstavio ovo jelo.  – Najvažniji sastojak je, naravno, lepinja, koja se tokom pripreme zagreva na usijanoj ploči, a zatim se stavlja preko mesa koje cvrči na roštilju kako bi pokupila njegov miris. Zatim se, neposredno pred serviranje, u lepinju dodaju čuveni sarajevski ćevapi, koji moraju da budu sveži i tek skinuti s „vatre“. U lepinju se tada dodaje kugla kajmaka, ili dve, po želji onoga ko je pravi, a preporučujemo i sitno seckani crni luk, koji je opcioni sastojak, jer je specifičan i nije za svakoga. Punjena lepinja se jede vruća, odmah po spravljanju, kako bi sačuvala sve mirisne arome koje se u njoj pomešaju i kreiraju nesvakidašnji užitak koji se pamti – ispričao nam je jedan od kuvara.

Punjenu lepinju možete probati na čak tri lokacije u Novom Sadu – na uglu ulica Cara Lazara i Cara Dušana, u Braće Popović 12 i na Bulevaru Patrijarha Pavla 73.

Komentari su isključeni.